Kelemen Hunor ar putea rămâne fără „Steaua României”. Consiliul de onoare al Ordinului îi cere lui Iohannis să-i retragă șefului UDMR distincția: „Nu respectă Constituția”

Kelemen Hunor ar putea rămâne fără „Steaua României. Consiliul de onoare al Ordinului îi cere lui Iohannis să-i retragă șefului UDMR distincția: „Nu respectă Constituția
Publicat: 16/11/2017, 09:33
Actualizat: 16/11/2017, 15:23

„S-a votat în această după-masă, la ora 18, să-i propunem președintelui României ridicarea decorației domnului Kelemen Hunor. Am fost 6 persoane din 7, câte are Consiliul. N-a putut fi prezent domnul academician Ionel Haiduc de la Cluj, din motive medicale. Din cei șase membri, 5 au votat „pentru” – votul a fost secret -, iar o persoană s-a abținut”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Costin Georgescu, membru în Consiliul de onoare, precizând că votul a fost secret.

Georgescu a precizat că unul din motivele care au stat la baza acestei decizii este că liderul UDMR nu respectă Constituția României.

„Principalul motiv este că, prin declarațiile sale și prin activitățile dânsului, domnul Hunor nu respectă Constituția României. Dar din moment ce în Constituție scrie că Ziua Națională a României este de 1 Decembrie, nu poți să îți permiți să ai Steaua României în piept și să nu respecți și să nu recunoști Ziua Națională a României. Și alte lucruri, cum ar fi aducerea Cataloniei în Ardeal și declarațiile privind Centenarul Marii Uniri”, a adăugat Costin Georgescu.

Interviul de la care a pornit totul

„Românii trebuie să înțeleagă că nu vom putea și nici un vom dori să sărbătorim evenimentele de la 1918. Acesta ar fi bine să fie un moment al înțelegerii și al respectului reciproc. Mă tem uneori însă că, pentru că, în ajunul Centenarului, România nu va avea prea multe realizări de prezentat, de aceea vor apela la retorica naționalistă de prost gust prin care încheie acești 100 de ani, la fel cum a procedat și rectorul Universității ‘Babeș—Bolyai’. Nu vor putea să spună că au construit nici măcar 1.800 de km de autostradă, că, în sfârșit, după 100 de ani, au reușit să conecteze regiunile istorice. La fel cum nu putem spune că trenul de la București la Alba Iulia ajunge mai repede decât în urmă cu 100 de ani. Dimpotrivă, vor putea să spună că astăzi faci o oră și jumătate mai mult de la Alba Iulia la București, decât se făcea acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere, am dileme serioase referitor la ce va putea prezenta statul român ca realizare în afară de faptul ca de 100 de ani această țară există. și atunci, în astfel de situații, sunt tentați să aniverseze cei 100 de ani printr-o retorică naționalistă și cu tot felul de sloganuri”, a declarat Kelemen Hunor, în august, într-un interviu pentru publicațiaSzabadság.

Pe 7 august, Coaliția Națională pentru Modernizarea României a cerut treragerea ordinului Steaua României, distincție conferită lui Kelemen Hunor. „Ultimele declarații ale președintelui UDMR trădează o atitudine de nerecunoaștere a statului român, a desconsiderării istoriei, culturii și drepturilor fundamentale ale românilor. Mai mult, Kelemen Hunor se autoexclude din rândul cetățenilor României prin afirmațiile: ‘…românii trebuie să înțeleagă…’, culminând cu atacuri la adresa bazei fundamentale a poporului român: istoria, cultura, etc.CNMR solicită instituțiilor ce au emis și au oferit cea mai înaltă distincție și respect a STATULUI ROMÂN domnului Hunor să demareze procedura de retragere. În caz contrar, CNMR va solicita prin intermediul instanței de judecată retragerea Ordinului Steaua României așa cum au încercat și reușit în cazul lui Laszlo Tokes mai mulți membri CNMR, printre care Constantin Degeratu și Costin Georgescu”, se arata într-un comunicat al CNMR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Corb la corb... Medicii blochează ancheta de la Târgu Jiu, unde un copil a fost...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Alex Mica, despre cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat: "Un moment critic...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Sala Regelui Arthur este cu 4.000 de ani mai veche decât s-a crezut până acum